- מזהה אכילה מהירה עד כדי תחושה של סיום ארוחה בתחושת כבדות או פיצוץ?
- שמת לב לקושי בזיהוי תחושות כמו רעב או שובע או לחוסר התאמה בין הכמויות בארוחות לאותן תחושות?
- מצאת את עצמך לאחרונה באירועים של אכילה בכמויות מופרזות?
- מזהה מצבים של איבוד שליטה מול אוכל?
- מצאת את עצמך לאחרונה בסיום ארוחה בתחושה של חוסר סיפוק?
אם הזדהית אם אחד או יותר מהמשפטים הרשומים- כנראה שהאכילה שלך מתבצעת בצורה אוטומטית ולא מודעת.
בעולם המודרני רובנו התרגלנו לאכול בצורה אוטומטית ולא מודעת. זה קורה בגלל מירוץ החיים- החיים שלנו כל כך אינטנסיבים ודורשים מאיתנו כל כך הרבה משאבים ותשומת לב שאנחנו מוצאים את עצמנו עושים פעולות רבות "על אוטומט" ובין הפעולות האלו- גם פעולת האכילה נעשית בחוסר תשומת לב. בנוסף לדרישה להיות מולטיטסקינג- לעשות כמה פעולות במקביל כל הזמן, הרגילה אותנו לאכול במקביל לפעולות נוספות, מה שגורם לא פעם לאכילה ללא הקשבה לתחושות רעב ושובע ובהמשך ליציאה מארוחה בתחושת חוסר סיפוק או לחלופים בתחושת כבדות או פיצוץ.
לעומת אכילה בחוסר מודעות בשנים האחרונות עלתה למודעות שוב ה"אכילה המודעת" או בשמה היותר נפוץ בישראל "אכילה אינטואיטיבית"- סגנון אכילה שמעודד הקשבה ותשומת לב צרכים הפיזים והנפשיים שלנו, לוקח בחשבון תחושות גוף כמו רעב, שובע, חשקים ובאמצעות זה מאפשר לדייק את האכילה באופן אופטימלי וללא הסתמכות על חוקים וכלים חיצוניים. בנוסף אכילה מודעת מאפשרת לשפר את הרגלי האכילה תוך שמירה על מערכת יחסים בריאה עם אוכל, עם הגוף ועם דימוי הגוף שלרוב נפגעים בדיאטות שאינן ממוקדות בהקשבה לצורכי הגוף. אכילה מודעת שמה דגש לא רק ל"כמה" אוכלים, אלא גם ל"איך", "מתי" ו"איפה" אוכלים ולכל אלו יש השפעה אדירה על האכילה והמשקל שלנו. מכאן- על מנת לאכול בצורה מודעת אנחנו נדרשים להקשיב לתחושות רעב, שובע, טעמים, מרקמים ושאר תחושות שמופיעות תוך כדי האכילה.
לאחר שהסברתי לכם מהי אכילה מודעת, הגיע הזמן שאשתף אתכם איך היא יכולה לתרום לכם!
יתרונות של אכילה מודעת:
- מערכת יחסים בריאה עם אוכל: מערכת יחסים בריאה עם אוכל היא דבר חיוני לכולם. זה אומר להיות משוחרר מכללים וחוקים בנוגע לאכילה, מסטיגמות אכילה של תרבות הדיאטה, להיות נטולי תחושות אשמה ושיפוט בזמן אכילה, ולהיות חופשיים לבחור מזון שלא מתוך חוקים של "אסור ומותר". בין אם יש לך היסטוריה של הפרעות אכילה או הרגלי אכילה מופרעים או לא מאוזנים, בין אם התנסית במגוון דיאטות בעבר ובין אם יצרת מערכת יחסים לא בריאה עם אוכל, תרגול של אכילה מודעת יכול לעזור לך לאזן את האכילה שלך וליצור יחסים בריאים יותר עם אוכל ואכילה!
- מערכת יחסים בריאה עם עצמך: אכילה מודעת יכולה לעזור לך להחזיר את תשומת הלב והחיבור לעצמך וכך לשפר את מערכת היחסים שלך עם עצמך. אכילה מודעת תאפשר לך להיות יותר במודעות לצרכים שלך, ותאפשר לך להתחבר לתחושות, מחשבות, צרכים ורגשות שלך מחדש- מה שיגביר את החיבור לעצמך וישפר את מערכת היחסים עם עצמך.
- התאמת אכילה לצרכים האישיים שלך: הרבה פעמים האכילה שלנו מושפעת מגורמים שלא קשורים לאכילה או לצורכי הגוף הפיזים, לדוגמה: גורמים רגשיים, חברתיים או סביבתיים. זה כולל את העוגיות במטבח בעבודה, את האוכל שנשאר בצלחת של הילדים, או מצבים רגשיים שונים כמו לחץ, סטרס, שיעמום ובדידות. תרגול אכילה מודעת עוזר להבין מה המניע לאכילת העוגיות במשרד- התחלה של רעב או צורך בהפסקה בין פגישות במהלך העבודה, עוזר לבחון האם נשנוש השאריות של הילדים נובעת מרעב אמיתי או בגלל ש"חבל לזרוק" ועוד. באמצעות הגברת המודעות לאותם רגעים נוכל לדייק עוד את האכילה בצורה טבעית וללא מאמץ.
לסיכום:
תרגול אכילה מודעת יכול להשפיע באופן חיובי מאוד על חייך וזו הסיבה המרכזית לכך שהיא מהווה את אחד הכלים המרכזיים ביותר במסגרת שאני מציעה. אם קראת עד כאן וזהית אצלך אכילה לא מודעת- הצעד הבא הוא ליישם כלים במטרה לשפר את תשומת הלב לאכילה.