fbpx

למה רוב הדיאטות לא עובדות?

יש לך הרגשה שניסית את כל סוגי הדיאטות ושום דבר לא באמת עובד? שמת לב שלאחר כל ירידה במשקל יש עליה חזרה? יש לזה סיבה!

בעידן שבו אנו חיים נראה שעולם הדיאטה שופע וגדוש, אבל האמת היא שרוב הדיאטות מתבססות על רעיון דומה- הימנעות ואיסורים: הימנעות ממתוקים, הימנעות מפחמימות או שומנים, הימנעות מאכילה בשעות מסוימות במהלך היום, דיאטות מיצים- הימנעות מאכילה ושתיה של כל מה שהוא לא מיץ והרשימה עוד ארוכה. המטרה של כל אותן שיטות בסופו של דבר היא לצמצם את כמויות וסוגי המזון שאנחנו צורכים ובכך להפחית את צריכת הקלוריות שלנו לאורך היום. אבל האם זה ריאלי להתמיד במסגרות תזונה נוקשות כל כך לאורך זמן? כנראה שעבור רובנו זו תהיה משימה מאתגרת עד כדי בלתי אפשרית.

 

אז מה הבעיה ברוב מסגרות הדיאטה בשוק:

  • רוב המסגרות לא מעשיות בחיי היומיום!
    עבור רוב האנשים אכילה שדורשת מעקב הדוק אחרי כל דבר שנכנס לפה, חישובי קלוריות או שקילת מזון לפני כל ארוחה זו משימה שבלתי אפשרי להחזיק לאורך זמן! אנחנו אוכלים מחוץ לבית- במסעדות, באירועים חברתיים, מזמינים אוכל הביתה ולא פעם אוכלים מזון שאנחנו לא יודעים ב-100% מה הוא מכיל, דבר המקשה על מעקב הדוק באופן קבוע.

  • "לחטוא לחוקים או לחטוא לעצמנו":
    לעיתים קרובות אנשים שאוכלים לפי מסגרת תזונה קפדנית ולא גמישה ינסו להימנע מאכילה מחוץ לבית או להימנע מהגעה לאירועים שכוללים אכילה מחוץ ל"מסלול" מה שעשוי להוביל לפגיעה חברתית. מנגד, אדם שיחליט לחרוג מהמסגרת ולאפשר לעצמו לאכול מחוץ לתבנית האכילה הקבועה, אם לא יהיה שלם עם ההחלטה וידע איך לפעול בסיטואציה, לרוב יחווה תסכול, כעס עצמי ואשמה לאחר אותה ארוחה. כך יוצא שבהרבה מקרים לא משנה באיזו אפשרות האדם שנמצא בדיאטה יבחר- היא תלווה בהשלכות שליליות.

  • אם הגעת למשקל יעד בעקבות הגבלות תזונתיות- בשביל לשמר את המשקל תצטרך להתמיד בהגבלות!אני מדברת עם הרבה מתעניינים שרוצים למצוא איזון באכילה ולהפוך את מערכת היחסים שלהם עם אוכל לבריאה יותר, אבל לפני זה הם רוצים לרדת במשקל. לא פעם שמעתי את המשפט " אני פשוט אספור קלוריות במשך -X זמן עד שאגיע למשקל היעד שלי ואז אצור הרגלי אכילה מאוזנים ובריאים שיעזרו לי לשמר את התהליך." לצערי זה לא עובד ככה! אם הצלחת להגיע למשקל יעד ספציפי באמצעות הגבלות תזונתיות, כדי שהמשקל שהושג ישמר יהיה צורך להמשיך עם אותן הגבלות.

  • כל עוד הבעיה הבסיסית לא נפתרת- השינוי הוא זמני:
    תהליך שמבוסס על ספירת קלוריות או הגבלה של מזון מסויים עשוי אמנם לעזור לך להגיע למשקל היעד, אבל זהו פיתרון "פלסטר". הכוונה בפיתרון פלסטר הוא שהטיפול ממוקד בסימפטום (עלייה במשקל) ולא בבעיה הבסיסית, ולכן התוצאה לא תישמר לאורך זמן. לדוגמה: בחורה שעלתה במשקל בעקבות אכילה רגשית- אם תקפיד על אכילה לפי תפריט תוכל אולי לרדת במשקל, אך התפריט לא יפתור את בעיית האכילה הרגשית, ולכן עם הפסקת האכילה לפי התפריט אותה בחורה תחזור למשקל ההתחלתי.

  • דיאטות נוקשות יכולות להוביל להתנהגויות אכילה מופרעות:
    כשאני פוגשת מטופלים שהתנסו בעבר במסגרות תזונה קיצוניות, אני רואה לא פעם התנהגויות אכילה בעייתיות כגון:
    • הסתכלות על מזון כ"מותר או אסור".
    • פיצוי על מזון או ארוחה "רעים" שנאכלו באמצעות פעילות גופנית מוגזמת או צמצום אכילה ביום שאחרי.
    • חרדה סביב אכילת מזונות מסויימים.
    • תזונה או שגרת כושר נוקשים ולא גמישים.
    • תחושות קיצוניות של אשמה, תסכול, בושה, כעס עצמי לאחר אכילה שלא עומדת ב"סטנדרט" שהצבנו לעצמנו.
    • מחשבות אובססיביות סביב אוכל, אכילה, ונראות.
    • מצבים של איבוד שליטה סביב אוכל – בולמוסים בלתי נשלטים.

  • התעלמות מצורכי הגוף פוגעת בנו:
    הגוף שלנו שולח לנו כל הזמן אותות כדי לומר לנו מה אנחנו צריכים בכל רגע נתון. אותות הרעב והשובע שלנו זו הדרך של הגוף שלנו לספק לנו תמונת מצב מבחינת הזנה ולהגיד לנו מה הוא צריך כדי לתפקד בצורה אופטימלית. כאשר אנחנו מתעלמים מאותות הרעב והשובע האכילה הטבעית שלנו נפגעת! נסו לדמיין את עצמכם נמנעים מהליכה לשירותים בשעות מסויימות, או הולכים לשירותים רק מספר פעמים ביום בשעות מוגדרות מראש, ללא קשר לזמנים בהם הגוף מאותת לכם שהוא צריך להתפנות. נשמע הזוי?! זה בדיוק מה שקורה בדיאטות שלא לוקחות בחשבון את הצרכים של הגוף! כשאנחנו לא קשובים לאותות הרעב והשובע שלנו- האכילה הטבעית שלנו משתבשת: החל מאכילה בכמויות שלא מותאמות לצרכים, ועד כדי פגיעה בזיהוי תחושות ואותות של הגוף.

ומה כן יכול לעזור לשמור על משקל תקין ולאורך זמן?

בשביל להפסיק להיאבק במשקל ולצאת ממעגל היו-יו ופשוט לשמור על המשקל לאורך זמן יש צורך בשילוב של מגוון כלים תזונתיים, התנהגותיים ורגשיים.

אשתף ב-6 דגשים מרכזיים שמנחים אותי ביצירת תהליכים בקליניקה:

  • הקשבה לצרכי הגוף: רעב, שובע, חשקים, צורך רגשי או חברתי
    "אכילה מודעת"– מאפשרת הקשבה לאותם אותות של הגוף. באמצעות אכילה מודעת וקשובה ניתן יהיה להתאים את האכילה- מבחינת כמויות, סוגי מזון ותדירות ארוחות למה שהגוף צריך. כאשר האכילה תהיה מותאמת לצורכי הגוף, גם המשקל יתאזן מעצמו.

  • דינאמיות וגמישות זה שם המשחק!
    החיים שלנו דינאמים ומשתנים ולכן גם האכילה שלנו צריכה להיות דינאמית. בחירות מושכלות (מבחינה תזונתית, רגשית וחברתית), יחד עם גישה גמישה ואמפתית כלפי האכילה שלנו תאפשר לנו לדייק את הבחירות שלנו בהתאם לכל סיטואציה.

  • תהליך שאפשר לשמר לאורך זמן:
    כמו שנאמר לאורך כל המאמר, על מנת שתהליך יחזיק לאורך זמן הוא חייב להיות ריאלי עבורכם, קל ליישום וקשוב לצרכים.

  • טיפול בבעייה הבסיסית שהביאה לעליה במשקל, ולא רק במשקל עצמו
    זוכרים את הסיפור על הפלסטר? על מנת לפתור את הבעיה לאורך זמן- צריך לטפל בשורש הבעיה ולא רק בסימפטומים.

  • שילוב מזונות מהנים לאורך התהליך
    אי אפשר להתמיד לאורך זמן בתהליך אם אנחנו סובלים ממנו. שילוב מזונות מהנים יספק הנאה ויקל עלינו בשימור המסגרת לאורך זמן.

  • שינוי התמקדות- חשיבה לטווח ארוך:
    במקום לחשוב מה יביא אותי לתוצאה הכי מהר, נסו לחשוב איזו מסגרת תוכלו לשמר לאורך זמן. בטווח הרחוק ירידה הדרגתית ואיטית במשקל שתישאר איתכם לכל החיים עדיפה על פני ירידה מהירה במשקל שלא תצליחו לשמר.

לסיכום:

עולם הדיאטה רווי במסגרות שונות ומשונות וכדי שהתהליך יצליח, עליכם למצוא מסגרת שתתאים לצרכים והמגבלות האישיים שלכם. אני תמיד ממליצה להיעזר באיש מקצוע שידע להתאים עבורכם את המסגרת הנכונה והמדוייקת ביותר, ימנע סיכון לסיבוכים אפשריים (פיזים ונפשיים) שעלולים להתלוות לתהליכים לא מאוזנים ויוכל לסייע לכם בהתמודדויות והמורכבויות השונות לאורך התהליך.

תמונה של מור בלט

מור בלט

דיאטנית קלינית מוסמכת מטעם משרד הבריאות. מטפלת במצבי אכילה רגשית, התנהגויות אכילה ובמקרי עודף משקל ומחלות נלוות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמה לעדכונים

רוצה לקבל ממני למייל את כל המאמרים החדשים?
כל מה שצריך זה להשאיר הפרטים בטופס והמייל הראשון כבר בדרך אליך

הרשמה לעדכונים!

רוצה לקבל למייל את כל המאמרים החדשים?
כל מה שצריך זה למלא את הטופס והמייל הראשון בדרך אליך

דילוג לתוכן