בשנים האחרונות הולכת וגדלה המודעות לאכילה רגשית כפעולה להרגעה והפחתת סטרס.
אני שומעת מהמון אנשים סביבי- מטופלים בקליניקה ומכרים אחרים, שמשתפים בחוויות של אכילה שמגיעה לא בהכרח מתוך רעב פיזי. לפעמים אותו אדם יודע להצביע על מה שהביא אותו לאכילה, לדוגמה: תחושת תסכול, בדידות, שיעמום או סטרס, אבל לפעמים האדם לא יודע מה הסיבה אלא רק שאוכל רגשית, ולפעמים האדם שמולי אפילו לא יודע לזהות שהאכילה היא רגשית.
הסיבה שבחרתי לכתוב מאמר שלם על "איך לזהות אכילה רגשית" היא שאכילה רגשית, למרות שנחשבת למנגנון הרגעה טבעי, במידה וקורית בתדירות גבוהה יכולה להוביל למגוון בעיות בריאותיות ורגשיות בניהן: עליה במשקל, סוכרת, יתר לחץ דם, הפרעות אכילה, פגיעה בדימוי גוף ובערך העצמי ועוד.
מטרת המאמר היא לעזור לכם להבין אם אתם סובלים מאכילה רגשית כדי שבמידה ואתם סובלים ממנה תדעו לגשת לטפל בה באופן עצמאי או בעזרת איש מקצוע.
לפני הכל- מהי אכילה רגשית:
אכילה רגשית היא כל מצב שבו אנחנו אוכלים שלא מתוך רעב פיזי. לדוגמה: כאשר אנחנו חוזרים הביתה אחרי יום עבודה קשה ומפנקים את עצמנו בגלידה, או כאשר אנחנו מסיימים פגישה עם לקוח ומרגישים שאנחנו חייבים משהו מתוק כדי להתעורר.
מדובר מנגנון טבעי של הגוף שמטרתו לסייע לנו להתמודד לאורך היום עם רגשות שקשה לנו להכיל. במילים פשוטות- אכילה רגשית באה "להשתיק" את אותן רגשות לא נעימים ולהשאיר אותנו רגועים לאורך היום. אכילה רגשית היא פעולה שקורית באופן מיידי ואוטומטי ובדרך כלל מהרגע שתוקף אותנו רגש לא נעים ועד השניה שהיד שלנו אוחזת בחבילת שוקולד זה עניין של שניות.
ולמה כל כך חשוב לדעת לזהות אכילה רגשית?
בדיוק כמו עישון, שתיית אלכוהול, קניות ברשת או שימוש בסמים- אכילה רגשית משמשת כמנגנון "בריחה" מהמציאות והשתקת מחשבות ורגשות לא נעימים. זה אומנם פתרון נוח וקל לשימוש, אבל ממש לא יעיל! אכילה רגשית בתדירות גבוהה תשפיע על כמויות וסוג המזון שנאכל ותגדיל סיכון ל: עליה במשקל, רמות סוכר וכולסטרול גבוהות, עליה בלחץ דם וסיכון למחלות לב או סוכרת. בנוסף לזה- אכילה רגשית משפיעה לרעה על הערך העצמי, דימוי גוף, התמודדות עם משברים ובמצבים מסויימים יכולה להוביל להתפתחות הפרעות אכילה. בגלל זה חשוב שאנשים ידעו לזהות אכילה רגשית- ובמידה ומזהים כי סובלים ממנה בתדירות גבוהה, כדאי שיטפלו בבעיה ולא להזניח אותה.
אז תכלס- איך לזהות אכילה רגשית?
- אם אתם מוצאים את עצמכם אוכלים כדי להירגע:
אם אתם אוכלים סביב אירועים שנתפסים בעיניכם מלחיצים או לא נעימים- כנראה שאתם סובלים מאכילה רגשית. אם הערות מכעיסות או מלחיצות מהבוס מובילות אתכם למטבח- כנראה שזו הדרך שלכם להקל על התחושות. אכילה רגשית נועדה לעזור לנו להשתיק רגשות לא נעימים ולכן בכל פעם שיעלה רגש שידרוש הרגעה- באופן אוטומטי נפנה לאוכל.
- אם אתם משתמשים במזון כפיצוי:
אם אתם מוצאים את עצמכם אוכלים יותר לאחר ימים עמוסים או מתישים מנטלית או כאשר אתם מרגישים צורך לפצות את עצמכם על עבודה קשה – האכילה נובעת מתוך רגש ולא מתוך רעב פיזי.
- אם אתם מוצאים את עצמכם אוכלים גם כשאתם כבר לא רעבים:
כמו שכבר ציינתי, אכילה רגשית לא קשורה בכלל לרעב פיזי. כאשר אתם מוצאים את עצמכם מתחילים ארוחה גם אם אתם בכלל לא רעבים שווה לכם לעצור ולבדוק מה מטריד אתכם שגורם לכם לחפש הרגעה והלימנע מפניה שוב לאוכל.
- אם אתם מוצאים את עצמכם אוכלים כמויות גדולות גם אחרי ששבעתם:
לפעמים הקושי לסיים את האכילה נובע מתוך רצון להסחת דעת ובפעמים אחרות המשך האכילה יבוא בגלל שאותן רגשות או מחשבות מקשות על תשומת הלב לזהות את השובע שהגוף משדר. בשני המקרים מה שיקרה זה שנאכל מעבר למה שהגוף דורש וצריך, וזה כמובן פחות מומלץ!
- תחושה של "בא לי" פתאומי:
לרעב פיזי לוקח זמן להתפתח ולכן הרבה פעמים כאשר חשק עז לאוכל יצוץ משום מקום- זה יקרה בעקבות צורך רגשי. לעומת זאת- אולי מדובר ברעב בשלביו המוקדמים וזו הסיבה שלא זוהה? הפתרון לשאלה הוא לעצור ולשאול את עצמנו "מה אני מרגיש/ה כרגע?" הרבה פעמים בקליניקה מטופלים משתפים שהם חווים את ה"בא לי" כשהם משועממים, חסרי ריכוז, עייפים או מבולבלים.
- כאשר הרצון לאכול מתמקד במתוקים/ מאפים/ ג'אנקפוד ובמזון שנחשב פחות מזין:
עוד לא נתקלתי במישהו שאוכל רגשית סלרי וכרוב. 😅 ועכשיו ברצינות, כשמדובר על אוכל לניחום, פיצוי או פינוק- לרוב החשקים שלנו יהיו ל"מזון לנפש" שיספק אותנו ברמה הרגשית ויספק הנאה, ופחות למזון בריא ומזין וזו עוד דרך טובה לזהות כאשר הצורך באכילה הוא רגשי.
אחרי שהבנתם איך לזהות אכילה רגשית- מה עושים עכשיו?
במידה וזיהיתם שאתם סובלים מאכילה רגשית השלב הבא הוא לטפל בה כדי להפחית את תדירות הופעתה ולמנוע סיבוכים עתידיים אפשריים. מומלץ שהטיפול באכילה רגשית יכלול ליווי של איש מקצוע מנוסה ובקיא בתחום. לרוב קשה לטפל באכילה רגשית ללא ידע וכלים בתחום וזו הסיבה שאני לא ממליצה על טיפול עצמאי.
אם בכל זאת אתם רוצים להתחיל לטפל באכילה הרגשית שלכם באופן עצמאי הכלי המרכזי שכדאי שתפתחו הוא קבלת רגשות לא נעימים. הרי אם אכילה רגשית נובעת מצורך להשתיק רגשות, כאשר נבחר בפעולה ההופכית- קבלת הרגש, לא יהיה לנו צורך בפעולה משתיקה. לכן ככל שנלמד להתמודד ולהכיל את אותן רגשות, הן פחות ופחות יפריעו לנו ואנחנו פחות ופחות נרצה להשתיק אותן באמצעות אכילה.
לסיכום:
אכילה רגשית זו דרך טבעית של הגוף והמוח שלנו להגן עלינו מפני רגשות ומחשבות לא נעימים. חשוב לדעת לזהות אכילה רגשית תמיד, אבל בעיקר במקרים בהם היא קורית בתדירות גבוהה. במידה וזיהתם שיש לכם אכילה רגשית אני ממש ממליצה לא להשאיר את המצב כמו שהוא ולפנות לעזרה של איש מקצוע- דיאטן קליני או פסיכולוג קליני שבקיאים בתחום האכילה הרגשית ויעזרו לכם לטפל בבעיה מהשורש.
זיהית שיש לך אכילה רגשית? חשוב לטפל בהקדם ולא להזניח! אני מציעה ליווי פרטני לטיפול באכילה רגשית.
אפשר להשאיר לי פרטים, ואני אחזור אליך לתיאום שיחה.