לא כל ארוחה שמכילה יותר מזון ממה שתכננו בהכרח מעידה על הפרעת אכילה כפייתית, ולא כל פעם שנרגיש שהגזמנו עם האוכל נוכל להגיד שחווינו "התקף אכילה". אבל אם אתם סובלים מהפרעת אכילה כפייתית- טיפול מוקדם ומותאם הוא בגדר חובה ויכול עבורכם להיות משנה חיים!
איך יודעים, למי פונים, ומה כולל הטיפול? כל התשובות במאמר שלפניכם!
BED או בשמות הפחות מקצועיים שלה- "הפרעת אכילה כפייתית" או "הפרעת אכילה התקפית" מאופיינת בהתקפי אכילה שכוללים אכילת כמות מזון גדולה בזמן קצר ולרוב מלווים באובדן שליטה. אותם אירועים של התקף אכילה כוללים: אכילה מהירה, אכילה עד תחושת מלאות לא נוחה, ובמקרים רבים יתקיימו בכלל בלי קשר לתחושת רעב.
הפרעת אכילה התקפית שייכת לעולם הפרעות האכילה, שכולל גם את ה"אנורקסיה נרבוזה" ואת "הבולמיה נרבוזה". היא נחשבת להפרעה הנפוצה ביותר מבין ה-3 ולמרות זאת הכי פחות מוכרת. יותר מזה- רבים מהאנשים שסובלים ממנה בכלל לא מאובחנים, ובהרבה מקרים גם לא מודעים לקיומה. זו הסיבה שאותם אנשים לא פונים לטיפול מתאים ופעם אחרי פעם מנסים טיפול תזונתי שגרתי שמועד לכישלון מראש.
למה קשה לזהות הפרעת אכילה כפייתית?
להבדיל מהאנורקסיה ובולמיה, ה- BED כוללת סימפטומים פחות "קיצוניים" ושקופים שמקשים על שלבי זיהוי ואבחון. ההפרעה מתאפיינת באכילה דחפית ובלתי נשלטת, אכילה בכמויות גדולות ובקצב מהיר ובתחושה כללית של חוסר שליטה באכילה. במקרים רבים אנשים הסובלים מהפרעת אכילה כפייתית יתפסו על ידי הסביבה כאנשים חסרי גבולות וחסרי שליטה, זללנים, וגרגרנים, למרות שמדובר בבעיה בריאותית – פיזית ורגשית אמיתית!
למה חשוב לטפל בהפרעת אכילה התקפית?
הפרעת אכילה התקפית- BED, למרות שאינה מוכרת, נחשבת להפרעה חמורה שעשויה לגרום למגוון רחב של סיבוכים פיזים ורגשיים.
סיבוכים פיזים עיקריים:
- עודף משקל והשמנה: התקפי אכילה קבועים יכולים לגרום לעליה במשקל במיוחד אם מתקיימים בתדירות גבוהה.
- התפתחות מחלות וסיבוכים בריאותיים: אכילה בכמויות גדולות ממה שהגוף צריך עלולה להוביל ל: סוכרת סוג 2, כבד שומני, שחלות פוליציסטיות, כולסטרול ושאר שומני דם גבוהים ולהוות סכנה לתפקוד תקין של הלב.
הבעיות הנפשיות העיקריות הן:
- חשיבה שלילית עצמית: תחושת חוסר השליטה על האכילה מובילה למגוון רגשות שליליים- תסכול, אשמה, בושה, כעס עצמי ועוד. מדובר בחוויה קשה שנורא טבעי שתוביל לתחושות עצמיות קשות.
- חשיבה דיכוטומית ואובססיבית בין התקפי האכילה (בין הבולמוסים): לעיתים הסובלים מהפרעת אכילה התקפית ינסו לפצות בהגבלת אכילה קיצונית בין הבולמוסים כדי "לכפר" על התקפי האכילה. התנהגות מפצה כזו כמובן שלא בריאה בשום צורה ורק מחריפה את השיבושים הגופניים של הגוף שנע בין מצבים של האבסה למצבים של הרעבה.
- דרך התמודדות לא מיטיבה: התקפי אכילה שלא מטופלים הופכים עם הזמן למגנון "הגנה" לא מיטיב שיצוץ בכל פעם שנחווה משבר כלשהו ויהפוך להיות הדרך העיקרית להשגת רוגע ושלווה, אך ברור שזו לא הדרך.
- פגיעה בערך ובדימוי העצמי: אלו עלולים להופיע בעקבות תחושת חוסר שליטה שמלווה את ההתקפים, בעקבות תחושות שליליות שעולות לאחר התקפים ובעקבות שיבושים קוגנטיבים שנלווים להפרעה.
טיפול ב-BED- מאיפה מתחילים?
טיפול בהפרעת אכילה התקפית כולל גישות שונות ומגוונות. בשביל שהטיפול בהפרעה יהיה מוצלח- השלב הראשון יהיה לאבחן את ההפרעה הקיימת ע"י איש מקצוע, ולהגיע מוכן לטיפול קצת שונה! הטיפול התזונתי בהפרעות אכילה שונה מדיאטות "רגילות" ונחשב ארוך ודורשני יותר, אבל יחד עם זה- מי שיקח את הטיפול ברצינות ויפעל לפי ההנחיות- יזכה לסיכויי החלמה גדולים!
איך נראה טיפול בהפרעת אכילה כפייתית?
במקרים מורכבים של הפרעת אכילה כפייתית קיימת המלצה לטיפול משולב שכולל: דיאטנית קלינית ומטפל רגשי בעלי ניסיון בהפרעות אכילה. בנוסף, לפעמים ידרש גם טיפול תרופתי לצורך הפחתת התנהגויות לא מיטיבות נלוות כמו: חרדה, דיכאון, התנהגות אימפולסיבית ועוד. במצבים פחות מורכבים- לפעמים גם ליווי רק ע"י דיאטנית מומחית בתחום יענה על הצורך. אני תמיד ממליצה למי שיכול- לשלב ליווי תזונתי עם ליווי רגשי.
טיפול CBT:
קיימות גישות שונות לטיפול בהפרעות אכילה, כאשר הגישה המוכרת ושנחשבת כמועילה ביותר כיום היא ה-CBT. ה-CBT היא גישה המתמקדת בחשיבות הקשר בין המחשבות, התחושות וההתנהגויות של האדם. בטיפול באמצעות CBT המטופלים לומדים לזהות את המחשבות שמובילות להתקפי האכילה, מתרגלים שימוש בכלים לניהול רגשות ומחשבות לא מיטיבות כדי להפחית את הטריגרים להתקפי אכילה וכן להפחית את המחשבות השליליות שבאות לאחר ההתקף. לאורך התהליך משולב תרגול של תגובות חדשות ומיטיבות יותר סביב התקפי האכילה במטרה להפחית תדירות, והיקף התקפים.
מיינדפולנס ואכילה מודעת:
טיפול בהפרעת אכילה התקפית יכול להיות יעיל באמצעות שילוב של מיינדפולנס ואכילה מודעת. מיינדפולנס היא גישה טיפולית שמתמקדת במתן תשומת לב מודעת לרגע הנוכחי בצורה קשובה ולא שיפוטית. במילים פשוטות – המיינדפ0ולנס מלמד א המטופלים להיות בתשומת לב לרגשות והתחושות הפיזיות, ועוזר למטופל להבחין מתי הוא חווה רעב פיזי ומתי הטריגר לאכילה הוא התעוררות רגש שלילי. בנוסף המיינדפולנס מתרגל אמפטיה וקבלה לרגשות ותחושות שאנחנו נוטים להדחיק ולהשתיק ובצורה כזו מפחית את הצורך באכילה להירגעות והשתקה.
אכילה מודעת מתמקדת בתרגול מיומנויות אכילה כמו: זיהוי צרכים פיזים של הגוף- רעב, שובע, חשק ותיאבון, תרגול עצירת אכילה בשובע נעים, והתנהגויות אכילה מיטיבות נוספות.
מה קורה תכלס במפגשים עם הדיאטנית:
הטיפול התזונתי כולל פגשים קבועים עם דיאטנית קלינית מתמחה בהפרעות אכילה וכולל עבודה עם יומן אכילה מותאם בו מתועדות התנהגויות שונות הקשורות לאכילה במהלך היום,ובנוסף מתועדים התקפי האכילה. באמצעות היומן ניתן ללמוד את אופי ההפרעה ולטפל בה. בנוסף היומן מאפשר עבודה אקטיבית של המטופל בין המפגשים ובעיקר לשמור על מודעות גבוהה לאכילה גם בין המפגשים. בנוסף הרישום פועל להפחתת הבושה והאשמה מהאכילה ומאיבודי השליטה ועוד.
במהלך המפגשים לרוב יבוצעו שקילות קבועות- כאשר המטרה היא לא רק מעקב אחר שינויים במשקל, אלא עבודה על המחשבות סביב השקילה והמשקל- לדוגמה פחד/ חשש/ הימנעות משקילות השא=וואות למשקלי עבר או למשקל אידיאלי, ולחילופין מיתון של שקילות אובססיביות ואינטנסיביות כמה פעמים ביום. איורע השקילה הוא אירוע שבמקרים רבים מעורר רגשות ומחשבות שליליים ולכן דורש התייחסות מתאימה.
הזמן הקריטי לטיפול:
כשמדברים על טיפול בהפרעת אכילה, ככל שניגשים לטפל בהפרעה מוקדם יותר סיכויי ההחלמה עולים, לכן יש חשיבות לטפל בהפרעה כמה שיותר מוקדם!
מנגד, אם המטופל יגיע לא מוכן ולא בשל לטיפול- תיווצר "עמידות לטיפול" שתפגע בהתקדמות התהליך הנוכחי ובניסיונות הבאים. דבר נוסף שיכול ליצור עמידות לטיפול הוא מספר רב של ניסיונות טיפול ממוקדים בפהרעת אכילה, ולעומת זאת מטופל הסובל מהפרעת אכילה, שיגיע לטיפול ממוקד בהפרעת אכילה מבלי שטיפל בהפרעה בעבר- סיכויי ההצלחה יגדלו. לכן- מומלץ להתחיל תהליך טיפול רק כאשר מרגישים בשלים ומוכנים לליווי.
לסיום:
חשוב להבין שטיפול בהפרעת אכילה כפייתית הוא תהליך מורכב וארוך שדורש מחוייבות וסובלנות, אך עם זאת- בעל סיכויי הצלחה גבוהים! בשביל שהטיפול יהיה יעיל חשוב לקבל תמיכה מאנשי מקצוע עם ניסיון בתחום. בנוסף, חשוב להבין שלא קיים טיפול אחד שעובד על כולם ושכל אדם מגיב בצורה שונה לטיפולים השונים- בקצב התקדמות, במידת השיפור וההחלמה ועוד.
אם אתם חושבים שאתם סובלים מהפרעת אכילה התקפית אל תחכו ותפנו בהקדם לעזרה! זה ברמת שיפור והצלת חיים! כאן תוכלו להשאיר פרטים ואחזור אליכם עם הסבר על הליווי שלי.