טיפול באכילה התקפית
לחזור לשלוט באכילה
מרגישים שהאוכל הוא מרכז חייכם?
שהוא מנהל אתכם ושולט בכם במקום שאתם תשלטו בו?
יש לזה הסבר!
בשנים האחרונות עלתה למודעות הפרעת אכילה בשם "אכילה התקפית" או בשמה המקצועי BED – Binge Eating Disorder.
למרות השם המסגיר, חוץ מהתקפי אכילה, ההפרעה כוללת מאפיינים נוספים רבים ומגוונים, בניהם: תחושת חוסר שליטה באכילה, אכילה מהירה, אכילה בכמויות גדולות, אכילה ללא תחושת רעב ומבוכה לאכול ליד אנשים אחרים.
בנוסף, להפרעת אכילה התקפית יש גם מאפיינים התנהגותיים ורגשיים, ביניהם:
- הערכת יתר של גוף ומשקל: התעסקות וחשיבה מוגזמת סביב משקל ונראות.
- תפיסת גוף שונה מהמציאות.
- ניסיונות להימנע מאירועים ומפעולות יומיומיות בעקבות חוסר נוחות עם הגוף, לדוגמה: הימנעות מלבישת בגדים קצרים או בגד ים, הימנעות מקניית בגדים או החלפת בגדים מול מראה, חוסר נוחות לעמוד מול מצלמה ועוד.
- עיסוק יתר מחשבתי באכילה: רעש ומחשבות בלתי פוסקות סביב אוכל: "מה אכלתי", "כמה אכלת", "מה יהיה היום לאכול", "מה כדאי לי לאכול קודם", התעסקות מוגזמת בקלוריות וברכיבי תזונה שונים ועוד.
איך אדע האם יש לי אכילה התקפית?
למרות שהפרעת אכילה התקפית נחשבת להפרעת האכילה הנפוצה ביותר בעולם המערבי, היא גם ההפרעה הכי פחות מוכרת. זו הסיבה שרבים מהסובלים ממנה יתפסו בעיני עצמם ובעינים הסביבה כגרגרנים, חסרי שליטה, או חסרי כוח רצון, כשבעצם- הבעיה הרבה יותר מורכבת.
בשביל להתחיל לטפל בבעיה, השלב הראשון דורש אבחון לנוכחות ההפרעה.
אבחון רשמי יעשה ע"י פסיכיאטר בלבד, אך קיימים קריטריונים לאבחון עצמאי או לאבחון ראשוני יחד עם איש מקצוע מתחום הפרעות האכילה, כגון: פסיכולוג או דיאטנית. הקריטריונים מתבססים על ספר הDSM וזמינים לקהל הרחב לקריאה.
הפרעת אכילה חלקית:
במידה ואתם עומדים בקריטריונים באופן חלקי, לדוגמה: עומדים בחלק מהקריטריונים או עומדים בקרטריונים במידה נמוכה, יתכן ואתם סובלים מהפרעה ברמה תת- קלינית.
הפרעת אכילה תת קלינית משמעותה- הפרעת אכילה בשלביה המוקדמים, ובשביל לבלום את התפתחותה נדרש לטפל בהקדם.
הטיפול באכילה התקפית:
כיום, הטיפול שנחשב ליעיל ביותר עבור הפרעת אכילה התקפית מתבסס על גישת CBT- טיפול קוגנטיבי התנהגותי, וכולל עבודה ברמה התזונתית ובנסוף עבודה על המחשבות וההתנהגויות שמשמרות את ההפרעה.
תהליך הליווי כולל:
- עבודה תזונתית: הסדרת אכילה, הסדרת תחושות רעב ושובע, התמודדות עם דחפים ואיבודי שליטה סביב אכילה.
- עבודה התנהגותית: התמודדות עם "נפילות" ואיבודי שליטה, ושינוי התנהגויות שמשמרות ומעצימות את ההפרעה, בהתאם למאפיינים הקיימים אצל המטופל.
- עבודה קוגנטיבית: שינוי דפוסי חשיבה לא מיטיבים סביב אוכל, אכילה, משקל וגוף אשר משפיעים על שימור ההפרעה.
אף פעם לא מאוחר לטפל!
רוצים לשמוע עוד על הליווי?
השאירו פרטים ואחזור אליכם!